Електронски факултет у Нишу, Универзитет у Нишу
Рачунарско-информациони Центар

Eduroam

ЕдуРоам сервисКоришћењем свог бежичног уређаја (лаптоп, смарт мобилни телефон, ПДА, итд.) можете приступити Интернету са било које едуроам приступне тачке у оквиру АМРЕС-а, или са приступних тачака широм Европе и света. Мапу са приступним тачкама можете погледати овде.

Повезивање на едуроам је брзо и једноставно! Електронски факултет учествује у ЕдуРоам сервису и Ваш налог е-поште је постао и налог ЕдуРоам-а . Када приступате ЕдуРоам сервису, као корисничко име потребно је да унесете корисничко_име@elfak.ni.ac.rs и Вашу лозинку.

Да би могли да приступите ЕдуРоам сервису, неопходно је да ваш уређај има одговарајући бежични адаптер који подржава:

     - 802.11г или 802.11н стандарде

     - Сигурносне протоколе WPA-Eneterpise или WPA2-Enterprise

Подешавање вашег бежичног уређаја за приступ едуроам сервису је једноставно, а у неким случајевима је потребно инсталирати и додатни програм. У зависности од протокола за проверу идентитета који ваша матична институција користи, подешавања се могу разликовати. РЦ тим је обезбедио упутства за ЕАП-ТТЛС протокол, који користи већина институција. 

Windows 

Обзиром да тренутне верзије Windows оперативног система немају уграђену подршку за ЕАП-ТТЛС протокол, неопходно је да инсталирате додатни програм. Сама инсталација и подешавање програма су једноставни и потребно је да то урадите само једном. Инсталациону верзију програма, коју је РЦ тим припремио тако да вам подешавање буде врло лако можете преузети овде. Инсталација и подешавање могу се незнатно разликовати у зависности од верзије Windows ОС, а упутства можете преузети у наставку.

Windows XP

Windows 7

Windows Vista

Linux

Ubuntu 10 gnome - ГНОМЕ графичко окружење

Mac OS X

Snow Leopard 10.6

Телефони

Android- списак телефона са Андроид оперативним системом можете пронаћи овде

Symbian V60- списак телефона са Symbian V60 оперативним системом можете пронаћи овде

iOS - iPAD, iPhone

BlackBerry- телефони серије 9000

За све евентуалне проблеме при коришћењу ЕдуРоам сервиса тим РЦ-а Вам стоји на располагању. 

Ваш РЦ


 

     АУП - Правилник о коришћењу Академске мреже Србије
Правилник о коришћењу Академске мреже Србије (АУП - Аццептабле Усаге Полицy) уређује шта се сматра недозвољеним, а шта дозвољеним коришћењем АМРЕС ресурса, као и остала питања која доприносе њиховом правилном коришћењу.
Примена правилника је обавезна за све АМРЕС кориснике (организације и појединце), као и за остале кориснике са Интернета који остварују саобраћај са Академском мрежом Србије, па и за едуроам кориснике.
Оригинални документ можете преузети овде.
Последице непостовања овог правилника сноси сам корисник.


     AUP Acceptable Usage Policy defines acceptable and non-acceptable use of the Academic Network of Serbia and contributes to the correct use of the Academic Network.
AUP also defines and accepts contract regulations on the use of telecommunicational infrastructure and services assigned for the use of the Academic Network, as well as accepting all policies which AMRES adopted when connecting to other Academic Networks (SEEREN AUP, GEANT AUP) and enrolling in international organisations (such as TERENA, CEENET, etc). Relevant regulations of these documents will be available to AMRES members on this page.
Implementing the regulations of this AUP is obligatory for all AMRES members (institutions and individuals) and users who exchange traffic with AMRES.
The AUP regulation book is available in Serbian only and can be found here.